Liesje Logt Het schreef:
Ik wil het met jullie hebben over de was. Ik weet dat het hier al een poosje stil is (en ik weet nog niet met welke regelmaat ik de blogpen weer oppak, maar laten we deze poging als een dapper begin beschouwen), en het is misschien ietwat gek om na al die tijd met de – schone! – was in huis te vallen, maar ik heb iets nieuws. Het heet de SpeedDryer, is een Nederlandse, huishoudelijke uitvinding en ik deel mijn ervaring ermee graag. Ik heb hem zelf gekocht en word niet betaald voor deze bijdrage, hashtag nospon dus.
De SpeedDryer ziet eruit als een ouderwetse droogmolen, maar dan met een stekker eraan. Die is nodig omdat deze molen automatisch draait. Door de beweging en de luchtstroom droogt de was aan dit apparaat in een uur of twee. Dat is ongeveer even lang als een gewone wasdroger, maar de molen gebruikt maar een fractie van de energie, omdat er geen warmte nodig is. Het is dus een groene keuze voor wie de was liever niet een dag of langer aan een rek heeft hangen. Bijvoorbeeld omdat dat rek doorgaans in de slaap- of woonkamer staat wegens kleinbehuisdheid.
Ik bestelde mijn wasdrooggadget in de voorverkoop en moest dus een paar maanden wachten voor ik mijn unwrap-party had. begin juni was het zover. De eerste paar keer klungelde ik een beetje met het in- en uitvouwen van het ding, maar ik heb het nu aardig in de vingers, al vergt het wel een beetje handigheid.
De SpeedDryer is nadrukkelijk gericht op mensen in niet al te ruime woningen, die hun was meestal in het zicht te drogen hangen. Toch zal de extreem kleinbehuisde voor een uitdaging staan. De molen heeft namelijk best wel wat vrije ruimte nodig om te kunnen draaien en om de was erop te knijpen. En heel discreet doet ie dat niet, al is dat net zo goed een voordeel als een nadeel. In bedrijf is ie niet te missen.
Ik ben inmiddels een aantal was- en droogbeurten verder en moet zeggen dat de droger de beloftes behoorlijk waar maakt. De was droogt snel, al zijn er wat notoire langzaamdrogende stukken, zoals spijkerbroeken, die aan twee uur niet voldoende hebben. Ik strijk sowieso niet of nauwelijks uit principe, maar het zwieren werkt aardig kreukelverminderend. En ik had het niet verwacht, maar het drogen van de was heeft nu een lavalamp-vibe. Leuk, haast hypnotyserend, om naar te kijken dus. En een bonus voor bewoners van bovenwoningen op het zuiden en andere warme huizen: natte was die ronddraait genereert een koel briesje.
Afgelopen week heb ik een test gedaan met twee badhanddoeken: eentje ging op de SpeedDryer en de andere op een klassiek droogrek. De SpeedDryer stond in mijn huiskamer en het statische rek ook, maar dan achter het muurtje van mijn werkkamer, zodat de Speedluchtstroom er niet direct naartoe kon waaien. De was ging er om kwart voor negen ’s avonds op. Het was een grauwe dag, dus van stralingswarmte van de zon was geen sprake. De roze en blauwe handdoek hebben hetzelfde formaat. De blauwe had een heel rek voor zich alleen, de roze deelde de SpeedDryer met de rest van het wasgoed. Je ziet overigens ook een eenpersoons dekbedovertrek. Het vergt een beetje beleid, maar ook een tweepersoonsovertrek kan erop zonder over de vloer te slepen.
Tot zover de testopstelling. Na precies twee uur checkte ik beide stukken textiel. De blauwe was nog echt nat. De roze was nét niet helemaal droog. Ik verhing de handdoek iets, zodat de stukjes stof die eerder vastzaten in een knijper ook nog wat konden zwieren. De kleinere stukken die al droog waren, haalde ik alvast van de lijn. Ik liet de molen nog een half uurtje draaien. En daarna kon ik de roze handdoek opvouwen, net als het overige wasgoed op de molen. Om half twaalf was de molen ingeklapt en kon ik naar bed. De volgende ochtend was de blauwe handdoek ook helemaal droog.
De SpeedDryer is handig voor wie geen wasdroger heeft – of die liever niet te veel gebruikt -, maar die wel graag de was sneller dan ‘gewoon’ droogt, bijvoorbeeld omdat de was anders lang in het zicht hangt. De koele bries en het rustgevende beeld van zwierende lappen stof vind ik prettige bijkomstigheden. En het is een leuke ‘conversation starter’. Zie hier: ik heb er een heel blogartikel over volgetypt
Hoe krijg je wasbare luiers sneller droog? Met dit fantastische droogrek. Bijkomend voordeel is dat je luiers niet zo hard slijten als met gebruik van een droger. Bovendien kost het minder energie: ongeveer 5 cent per droogbeurt, dus in het geval van de luiers ongeveer 10 cent. En last but not least: beter voor het milieu! Win-win-win!
De SpeedDryer getest door Kaatje Katoen
Lees verderKim Hijkamp was te gast bij de Podcast Doorzetters. Bekijk de video en hoor het ontstaansverhaal van vallen en opstaan.
Lees verderLees verderConclusie: sneller dan een wasrek, zuiniger dan een wasdroger. De SpeedDryer is een energiezuinig alternatief voor de wasdroger. Met dit ronddraaiende wasrek droogt de was sneller dan op een normaal droogrek. De energie steek je vooral zelf in het ophangen van de was.
Nederlandse ondernemers maken heel bijzondere, innovatieve dingen. Vaak met internationaal succes. Het zijn bedrijven en producten om trots op te zijn. In Made in Holland laten we mooie voorbeelden zien van maakbedrijven van eigen bodem. Aflevering 5: de SpeedDryer
(website VNO-CNW)
Lees verderLees verderJe tante vraagt je om een duurzaam, zelfdraaiend wasrek te ontwikkelen. Wat doen je dan? Dan zeg je natuurlijk ja!
Buiten droogt de was lekker snel, maar vaak staan wasrekken dagenlang in huis met soms muffe luchtjes tot gevolg. SpeedDryer ontwikkelde een draaiend wasrek dat binnen twee uur alles droogt.
Website De Ingenieur
Lees verderLees verderIn Cor-BusinessTalk ga ik in gesprek met Impact Makers. Het zijn ondernemers die het verschil maken als het gaat om duurzaamheid, circulaire economie, energie transitie en alle thema’s die daarmee samen hangen. In deze aflevering ga ik in gesprek met Kim Hijkamp.
Kim Hijkamp is co-owner van de de SpeedDryer. Eind 2023 wonnen zij met het SpeedDryer team de Wubbo Ockels innovatieprijs.
Niels Andela (Business Developer) over de SpeedDryer:
Lees verderWat ik mooi vind aan de SpeedDryer is het feit dat er gekozen is voor Nederlands fabricaat, geassembleerd door mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Alleen de motor komt nog uit China, misschien zou het vanwege de CO2 footprint goed zijn om een Europese variant te vinden.
De Speeddryer werd aan een test onderworpen in de studio van BNR
Lees verderLees verderAns wil met haar SpeedDryer de waswereld op z'n kop zetten: 'De droger kan de deur uit'
De 538 Ochtendshow belde met Kim, die samen met haar tante een ge-wel-dige uitvinding op de markt heeft gebracht: de 'Speeddryer'. De uitvinding is perfect in zijn eenvoud en heeft de 538-luisteraars ook nieuwsgierig gemaakt, want binnen no-time was de site van Speeddryer overbelast!
Lees verder
We zijn trots en dankbaar dat de jury van de Wubbo Ockels Innovatieprijs 2023 op 3 november ons slimme droogrekje als één van de winnaars uitriep.
Lees verder